[ Posty: 2 ] 
 Jak udowodnic utracone zarobki 
Autor Wiadomość

Post Jak udowodnic utracone zarobki
Byłam na stażu po którym miałam zagwarantowane zatrudnienie na okres 2 lat.Niedoszły pracodawca dał mi takie zaświadczenie.Podczas stażu potrącił mnie samochód i doznałam złamania nogi.Oprócz zadośćuczynienia i zwrotu kosztów leczenia zamierzam dochodzić utraconych zarobow które bym osiągneła po stażu.Jak je wyliczyć

12 lip 2010, o 11:04

Post Re: Jak udowodnic utracone zarobki
Nie istnieje jakaś 100 % metoda.Kilka cytatów z literatury:

,,Proces ustalenia utraconych korzyści, mający z jednej strony charakter hipotetyczny, a z drugiej oparty na pewnym, z góry przyjętym kryterium, powinien doprowadzić do rezultatów wysoce prawdopodobnych i realnych również z punktu widzenia zasad doświadczenia życiowego. [...] Przyjmowane przez sądy kryteria mają charakter uniwersalny i zachowują swą aktualność zarówno dla roszczenia odszkodowawczego, jak i roszczenia o wydanie bezprawnie uzyskanych korzyści,,

Piś-Barganowska J PS 2003/2/89

oraz

,,Utrata korzyści oznacza udaremnienie zwiększenia się majątku, które mogłoby nastąpić, gdyby nie zdarzenie wyrządzające szkodę (np. nieosiągnięcie oczekiwanego zysku). Dotyczy to korzyści utraconych od czasu zdarzenia wyrządzającego szkodę do chwili orzekania, jak i korzyści które prawdopodobnie nie zostaną osiągnięte w przyszłości. Lucrum cessans nie powstaje bowiem równocześnie ze zdarzeniem wyrządzającym szkodę, lecz jest jego późniejszym następstwem.,,

Sinkiewicz A Rejent 1998/2/59

12 lip 2010, o 11:07
   [ Posty: 2 ] 

rozpoczynać nowych wątków
odpowiadać w wątkach
edytować swoich postów
usuwać swoich postów
dodawać załączników

Skocz do: