[ Posty: 2 ] 
 Odszkodowanie za wykorzystanie wizerunku 
Autor Wiadomość

Post Odszkodowanie za wykorzystanie wizerunku
Witam, mam pytanie : 2 lata temu podpisałam umowę na wykorzystanie wizerunku , bilbordy reklamujące xxxxxxx na okres 12 miesięcy. Obecnie pojawiały sie z moim wizerunkiem ponownie bilbordy , pooklejane autobusy mpk oraz reklamy telewizyjne wyświetlane w tramwajach i autobusach mpk. Nie mam żadnej podpisanej umowy (aktualnej) ani z fotografem ani z osrodkiem spa.
Co mogę zrobic w zaistaniałej sutuacji , z góry dziękuje za informacje.
sytuacja ma miejsce w xxxxxx.

26 paź 2010, o 13:27

Post Re: Odszkodowanie za wykorzystanie wizerunku
Dobrze że miała Pani dokładnie określony zakres kampanii. Jest to niewątpliwie naruszenie tego art
Art. 23.kodeks cywilny Dobra osobiste człowieka, jak w szczególności zdrowie, wolność, cześć, swoboda sumienia, nazwisko lub pseudonim, wizerunek, tajemnica korespondencji, nietykalność mieszkania, twórczość naukowa, artystyczna, wynalazcza i racjonalizatorska, pozostają pod ochroną prawa cywilnego niezależnie od ochrony przewidzianej w innych przepisach.
Zadośćuczynienia może się pani domagać od firmy reklamowej która zamieszczała te reklamy.

Przydatne wyroki sądów:

Wyrok
z dnia 22 lutego 2004 r.
Sąd Apelacyjny w Warszawie

II ACa 641/03

Podstawowym kryterium dla ustalenia wysokości należnego poszkodowanemu zadośćuczynienia jest rozmiar i intensywność doznanej krzywdy, ocenianej według miar obiektywnych, oraz stopień negatywnych konsekwencji dla pokrzywdzonego wynikających z dokonanego naruszenia dobra osobistego, w tym także niewymiernych majątkowo.
Wokanda 2004/9/44

Wyrok

z dnia 11 kwietnia 2006 r.
Sąd Najwyższy
I CSK 159/05

Przy ocenie, jaka suma jest odpowiednia tytułem zadośćuczynienia za doznaną krzywdę spowodowaną naruszeniem dóbr osobistych, należy mieć na uwadze rodzaj dobra, które zostało naruszone oraz charakter, stopień nasilenia i czas trwania doznawania przez osobę, której dobro zostało naruszone, ujemnych przeżyć psychicznych spowodowanych naruszeniem (krzywda). Dla oceny tej nie jest też bez znaczenia stopień winy osoby naruszającej dobra osobiste, cel który zamierzała ona osiągnąć podejmując działanie naruszające te dobra i korzyść majątkowa, jaką w związku z tym działaniem, uzyskała lub spodziewała się uzyskać.

Polecam też ten artykuł http://new-arch.rp.pl/artykul/478858_Ile_kosztuje_wizerunek.html

4 lut 2011, o 12:14
   [ Posty: 2 ] 

rozpoczynać nowych wątków
odpowiadać w wątkach
edytować swoich postów
usuwać swoich postów
dodawać załączników

Skocz do: